Sådan virker løsningen til Frøslev ThermoWood

  • Først påføres en primer på træfacaden.
  • Derefter påføres et såkaldt offerlag.
  • Hvis der kommer graffiti, kan offerlaget fjernes sammen med graffitien uden at ødelægge den underliggende brandimprægnering.
  • Til sidst påføres et nyt offerlag.

Ulovlig graffiti ødelægger ikke kun udseendet. På facader med brandimprægneret træ kan graffitimalingen brænde, og det er til fare for sikkerheden. All Remove og Frøslev Træ har indgået et samarbejde for at løse problemet.  

Hvis man tæller årringene i Frøslev Træ, går den danske, familieejede virksomhed tilbage til 1931. Dengang var det et savværk, men meget er sket siden, og i dag er virksomheden en af Danmarks førende leverandører af træ til byggeriet. Og det forventes, at væksten fortsætter. Træ er nemlig både et stærkt og bæredygtigt materiale, der i øjeblikket især bliver benyttet til facader på offentlige bygninger.

Graffiti ødelægger brandimprægneringen
For at undgå brandfare har Frøslev Træ udviklet forskellige løsninger til at brandimprægnere træ. En af løsningerne hedder ThermoWood, og den går kort sagt ud på at behandle træet med høj temperatur og vanddamp. Processen gør, at træet bagefter ikke kan brænde, og den har også den fordel, at råd og svamp ikke kan angribe træet. Desværre kan brandsikkerheden dog stadig svækkes – nemlig af graffitimaling:

”Hvis brandimprægneret træværk bliver udsat for graffiti, skal træet skiftes. Træet kan ganske vist ikke brænde på grund af brandimprægneringen, men det kan graffitimalingen. Selv ikke kraftige rengøringsmidler og intens højtryksspuling kan fjerne den maling, der er suget ind i træet. Så den eneste løsning er at udskifte træet – og det er både dyrt og spild af ressourcer,” forklarer Bo Toftager, der er projektkonsulent hos Frøslev Træ.

Nyudviklet graffitibeskyttelse
Frøslev Træ kontaktede derfor All Remove for at finde en løsning på at fjerne graffitien fra træet uden at ødelægge brandimprægneringen:

”Det lykkedes os at udvikle en helt ny blanding af graffitibeskyttelse, der hverken skader facadetræets brandhæmmende funktion eller naturlige udseende. For at finde det helt rette mix forsøgte vi os med flere forskellige blandinger på Frøslevs ThermoWood, og vi er utrolig stolte af, at det lykkedes os at finde en løsning på et problem, som der ikke tidligere har været taget hånd om,” siger direktør i All Remove, Lars Roelann.

Dokumenterede brandtests
For både Frøslev Træ og All Remove har det været afgørende, at løsningen blev systemgodkendt. Derfor har det graffitibeskyttede træ været igennem flere tests:

”Vi har testet produktet hos et uafhængigt institut, hvor vi har påført og fjernet offerlaget fem gange. De gentagende tests har været tydelige og vist, at hverken graffitibeskyttelsessystemet eller de gentagende afrensninger påvirker de brandmæssige egenskaber,” slutter Bo Toftager.

Frøslevs og All Removes graffitibeskyttelsessystem kan også anvendes på ikke-brandimprægneret træ, så man undgår at udskifte træ, der er blevet ødelagt på grund af ulovlig graffiti.